Met een emulator vergeten spellen op de pc spelen
De game industrie is al jarenlang een goede business. Er gaan echt miljoenen, als het al niet miljarden zijn in om. Toch wil je vaak nog even dat ene spelletje van vroeger spelen maar dat lukt niet meer omdat de computer van deze tijd daar eigenlijk veel te goed voor zijn. Daar is ondertussen wat op gevonden. Dankzij een emulator is er de mogelijkheid om juist die leuke oldskool games nog te kunnen spelen.
Wat is een emulator en ROM’s?
Met een emulator heb je software dat de hardware van een oude console nabootst. Op die manier kan je met je computer de klassieke games openen en uitvoeren. In feite is de Emulator het uitvoerende programma en de ROM het bestand om wat je ermee opent. Hierdoor kan je dat oldskool game spelen op je computer en weer net zo genieten als in je jongere jaren.
Waar komen emulators weg?
De emulators worden vaak gemaakt door fans. Dit kan een fan zijn die obsessief is voor een bepaalde console maar het kan evengoed een open source-gemeenschap zijn. De emulators worden vaak gratis verspreid via het internet waardoor je ze gemakkelijk kan downloaden. De emulators worden zo nauwkeurig mogelijk gemaakt door de ontwikkelaars maar er zijn er ook die niet voldoende werken. Hierdoor is de ervaring die je voelde toen je het spel speelde in jongere jaren hetzelfde. Er is voor elk retro-spelsysteem wel een emulator om een game op een computer te spelen.
Een aantal emulators voor grote consoles sinds eind jaren tachtig zijn:
- NES: Nintendo Entertainment System.
- SNES: Super Nintendo Entertainment System.
- N64: Nintendo 64 bit.
- Sega Genesis / CD / 32X, enz : met de gewonde F Cushion kan je alle Genesis favorieten draaien maar ook cd- en 32x-games.
- Game boy: met de VBA-M kunnen alle games van de game boy consoles varianten gespeeld worden.
- Nintendo DS: DeSmuMe is toch wel de beste keuze omdat die met de muis bediend kan worden.
- Speel station: De beste PlayStation-emulator is de PCSX-herladen. Met een cd-station kunnen de games eenvoudig gespeeld worden.
- Playstation 2: De beste emulator voor de PlayStation 2 is de PCSX2. De meeste PlayStation 2 games worden hiermee ondersteunt.
Waar komen ROM’s vandaan?
Wanneer een spel op een dvd komt kan deze geript worden met een standaard dvd-station. Er kunnen dan ISO-bestanden gemaakt worden. Door middel van hardware-hardware kunnen games op de computer gezet worden van de oude consoles met cartridges. Er kan zo een collectie gevuld worden maar de meeste gebruikers gaan een ROM downloaden. Het downloaden van ROM’s is niet legaal, ook niet als de originele game in je bezit is. De bekende consoles zien een ROM als bedreiging voor auteursrechten van de game ontwikkelaars. Hun zien dit eigenlijk als copyrightschending. Wanneer je oudere roms op kleine schaal downloadt en maatregelen neemt is de kans kleiner dat je een boete krijgt.
Hoe kan je van je computer een retro game emulator maken?
Wanneer je van je computer een retro game emulator wilt maken zal je daar software voor moeten installeren. Maar ook moet je een configuratie doen, wat best nog wel lastig is. Welke stappen moet je nemen om je computer klaar te maken om retrogames te kunnen spelen:
Installeren van RetroArch en EmulationStation
Wil je games spelen van verschillende consoles heb je twee programma’s nodig op je computer. Dat zijn RetroArch en EmulationStation. RetroArch is de software die ervoor zorgt dat de emulatie van de verschillende consoles gebeurt. Hier kunnen de emulators en spellen niet mee gestart worden daarom moet Emulation Station ook geïnstalleerd worden. RetroArch is de motor en met de Emulation Station wordt de rest aangestuurd. Dit geeft de grafische interface zodat de emulators en de games gestart worden zonder dat je het toetsenbord of muis daarbij nodig hebt.
De software installeren en configureren
De installatie is niet veel werk maar het configureren wel. Download eerst RetroArch.7z en pak dit bestand met winzip uit en onthoud in welke map je dit zet. Download dan emulation Station door op installer te klikken. Vervolgens voer je de stappen die de installatie aangeeft uit. Wanneer je RetroArch wilt configureren kan dit alleen maar met de pijltjestoetsen en de enter toets. De muis wordt namelijk niet ondersteunt. Ga je de games met een controller spelen dan kan dit probleemloos. Je kunt het ook configureren zonder een controller door te navigeren bij settings/ input/ input user 1 binds/ bind all. Hier kan je dan zelf bepalen met welke knop je de functies wil bedienen tijdens het spelen van de games.
RetroArch video- instellingen
Ook de video-instellingen moeten aangepast worden. Je navigeert in RetroArch naar settings/ driver en bij video driver moet de optie GL geselecteerd zijn. Dan navigeer je naar settings/ video en moet de optie VSync ingeschakeld worden. Ook de optie Hard GPU Sync moet ingeschakeld zijn.
Games downloaden
Nu moet er eerst een game op het systeem gezet worden voor er verder gegaan kan worden met configureren. De emulators maken gebruik van roms die je weer kan vinden op het internet om te downloaden. Je moet wel zorgen voor een antivirussoftware. Ga je op het internet op zoek naar een rom dan kan je eenvoudig in de zoekbalk zetten: Rom en het platform naar keuze. Je vindt dan vaak gelijk de juiste link. Je kunt nu de games opslaan.
Emulator en roms installeren
Nu moet RetroArch weten waar de games gevonden kunnen worden. Navigeer naar settings/directory/ file browser dir en geef aan in welke map de rom bestanden staan. Nu moet de emulator nog geïnstalleerd worden dit kan gedaan worden in het hoofdmenu van RetroArch load core en dan Download Core. Kies de emulator en druk op enter. De emulator wordt dan gedownload.
Games starten met RetroArch
We gaan eerst de emulator starten door in het hoofdmenu van RetroArch te navigeren naar Load Core en de emulator te selecteren. Dan navigeer je naar Load content en selecteer je de rom van het gewenste spel en toets op enter. Veel plezier met spelen!
Reacties
Laat een reactie achter